Președintele din Coreea de Nord, Kim Jong Un, a ordonat întărirea armatei pentru a „copleși orice forță ostilă”. Experții occidentali se tem că ordinul ar putea fi urmat de un test nuclear, primul din ultimii cinci ani, potrivit Sky News.
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a promis să consolideze capacitățile de apărare ale țării, a relatat presa de stat. Președintele „a examinat și aprobat o chestiune importantă privind furnizarea unei garanții militare pentru consolidarea în continuare a apărării țării”, a anunțat agenția oficială de știri a Nordului, KCNA.
Anunțul a fost făcut la finalul unei reuniuni de trei zile care a fost urmărită îndeaproape de specialiștii din occident din cauza temerilor că țara ar putea lansa primul său test nuclear din ultimii cinci ani. Oficialii americani și sud-coreeni au avertizat că acest lucru s-ar putea întâmpla „în orice moment”.
„Kim a subliniat necesitatea ca întreaga armată să consolideze în orice mod capacitățile puternice de autoapărare pentru a copleși orice forțe ostile”, a mai anunțat KCNA.
Agenția a mai relatat despre faptul că Ri Pyong Chol, care a condus dezvoltarea rachetelor pentru Coreea de Nord, a fost ales vicepreședinte al puternicei Comisii Militare Centrale. Mass-media de stat a publicat, de asemenea, o fotografie a unor înalți oficiali în cadrul unei reuniuni cu o hartă care părea a fi a coastei de est a peninsulei coreene.
La începutul lunii iunie, Coreea de Nord a lansat opt rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în cel de-al 18-lea test al său din acest an, provocând o lansare reciprocă din partea SUA și a Coreei de Sud. Testele efectuate de Nord în 2022 au inclus noi rachete hipersonice, rachete balistice intercontinentale și o rachetă cu rază scurtă de acțiune care ar putea fi proiectată pentru arme nucleare, scrie Mediafax.
Relațiile diplomatice dintre Coreea de Nord și America au intrat în impas din 2019, de când Donald Trump a avut două întâlniri cu liderul nord-coreean. Președintele Joe Biden a declarat că este deschis la discuții cu Kim Jong Un dacă acesta este „sincer și serios”.
SUA doresc semne de dezarmare din partea dictatorului, dar Coreea de Nord refuză să facă astfel de pași atât timp cât sancțiunile rămân la nivelul actual.